📣 II. Hungary Pen Show – 2024. november 16.

Gondolta volna? A Hungary Pen Show-n még egy Fehér Medve is tiszteletét teszi

Szívesen találkozna egy Fehér Medvével? Akkor Önnek is ott a helye a Hungary Pen Shown!

Kiállítóink között a Shirokuma (Fehér Medve) is megtalálható, amely vállalat egyenesen Japánból hozza el a kalligráfia, írószerek és töltőtollak különleges világát Budapestre. A Shirokuma alapítójának, Varga Szabolcsnak, a japán nyelv, illetve kultúra csodálata mellett, a szigetország írószerei iránti szenvedély is az élete részévé vált. A Shirokuma megalakulásáról, a legkülönlegesebb íróeszközökről, illetve arról, hogy milyen különlegességekkel készülnek a Pen Show-ra, Szabolccsal beszélgettünk. 

Miért pont Japán?

Tréfával ezt úgy szoktam elütni, hogy kérem, engem félrevezettek: a ‘80-as években úgy tudtuk, hogy a japán nők udvariasak és készségesek.

Valójában, mire egyetemre mentem (BME, a legelső informatika szak), angolul már tudtam, és valami érdekesebb második idegen nyelvet szerettem volna választani, és éppen akkor Japán iszonyú pénzeket öntött az informatikába, így jó ötletnek tűnt ezt a nyelvet választani. No, meg kiderült, hogy ingyen áthallgathatok az ELTE japán szakára. Mit tudtam én még akkor, hogy mit veszek a nyakamba…

Miből ered a Shirokuma név? 

Úgy alakult, hogy Japánban nekem hivatalosan bejegyzett „művésznevem” lett a „Fehér Medve” (jegesmedve), azaz a Shirokuma, ez van a jogosítványomon, a bankkártyámon és szinte mindenhol. Amikor 2001-ben megalakult a cég, biztosak voltunk benne, hogy ilyen név alatt más vállalat nem lesz Magyarországon. És tényleg így van, bár sokszor hittek bennünket japán leányvállalatnak.

Milyen a kapcsolatod az írószerekkel, tintákkal, papírokkal?

Felemás, mert miközben imádom őket, valójában tízéves korom óta írógépelek – akkor még egy mechanikus masinán, aztán mindenféle klaviatúrákon. Főleg az utóbbi években igyekszem szándékosan többet kézzel írni, de ez továbbra is inkább játék, mint napi rendszeres használat. A papírokkal meg az van, hogy gyógyíthatatlanul vonzódom hozzájuk, a Shirokumának sem véletlenül lett saját digitális nyomdája. Sokkal többféle papírral volt dolgom, mint egy átlagembernek. Csak én nem notesz alakban találkoztam velük, hanem ívekben…

Milyen jó emléked van a japán írószerekkel, tintákkal, papírokkal kapcsolatban?

A legjobb emlékem az, amikor először beszabadultam Sindzsukun az ötemeletes írószerbolt Szekaidóba – elég sok idő múlva jöttem ki. De amióta írószereket forgalmazunk, a legjobb emlékeim igazából mind ahhoz kötődnek, hogy mások milyen fantasztikus dolgokat képesek rajzolni és írni velük, és hogy mindenki mennyire értékeli a japán minőséget.

Honnan jött az ötlet, hogy japán írószereket értékesítsetek?

2009-ben, Tokióban, egy informatikai kiállítás vendégeként benéztem az ugyanott rendezett írószerkiállításra. Itt találkoztam a Kuretake nevű céggel. A márkanevet addigra jól ismertem, mert a saját kedvenc ecsettollam is ettől a cégtől származott. Hamar összebarátkoztunk – mindig jó benyomást kelt Japánban, ha egy külföldi beszél japánul és még igyekszik udvarias is lenni –, megörültek, hogy egy távoli országban is érdeklődnek a japán kalligráfia iránt, így elindult az együttműködés, és ezzel együtt a Shirokuma webáruház.

Van-e kedvenc íróeszközöd?

Szeretem a kísérletezést, nem köteleződtem el egyetlen márka mellett sem, bár nem tudom nem észrevenni, hogy egyre inkább Pilot (és kisebb mértékben Platinum) tollak kerülnek a kezembe. Az egyik kedvenc tollam ugyanakkor egy filléres kínai vacak, ami teljesen a kezemhez „kopott”, a másik pedig a sokak nagy kedvenceként számon tartott Black Forest.

Ezek vékonyabb, fémházas tollak – én a kecses, de nem pehelykönnyű írószereket kedvelem, viszont ki nem állhatom a nagy, vastag tollakat. A nagyobb márkák közül a Parker Sonnet és néhány keskenyebb Pilot (Cavalier és Capless décimo) a nagy kedvenc.

Ki tudnál emelni kérlek néhány terméket a Shirokuma kínálatából, melyeket valami miatt zseniálisnak tartasz?

Az ecsettoll, ami az egészet elindította, a Kuretake „8-as számú” ecsettolla volt. 

Szerintem nekem még mindig megvan az a példány, amit 1998-ban vettem, nem szoktam sűrűn használni. Szintén mindenkinek ajánlom a már említett Black Forest töltőtollat – nem egy olyan embert ismerek, aki puccos, neves tollak helyett végül ezt használja mindennapos írásra. Harmadiknak pedig a rugalmas, de pici hegyű ecsetfilceket ajánlanám mindenkinek. 

Sokféle van belőlük, puhább, keményebb verzióban, és messze nemcsak japán íráshoz jók, hanem nyugati kalligráfiához, de akár képregényrajzoláshoz is.

Plusz egy érdekesség: van egy olyan Kuretake termék, amiből többet adtunk el, mint bármi másból összesen. Mi „vizes” ecsettollnak hívjuk. Ez egy üres ecsettoll, amibe vizet kell tenni, van hozzá papír, ami a víztől elsötétül és gyorsan megszárad. Ennél kevesebb piszokkal és ökolábnyommal nem lehet tanulni a japán/kínai kalligráfiát, szóval adtunk is el belőle bőven.

Mik a terveid a Shirokuma webshoppal a jövőben? Tervben van esetleg üzlet nyitása Budapesten?

Őszinte leszek, ez a rendezvény szinte biztos, hogy vízválasztó lesz nekünk. Nem titok, a webáruház eddig inkább hobbi volt, mintsem fő megélhetési forrás. Ha nagy lesz az érdeklődés a Kuretake írószerei iránt, biztosan sokkal lelkesebbek leszünk, de üzletet biztosan nem az idén fogjuk megnyitni. Különben is, öröm látni, hogy egyre több neves japán írószergyártónak van már magyar képviselete, bárcsak itt is úgy versengenének egymással, mint Japánban.

Mire számíthatunk a Shirokumától a Hungary Pen Show-n?

Volt japán állami ösztöndíjasként a Shirokuma márka egy kicsit arról is szól, hogy segítsünk megosztani másokkal a japán kultúrát, olyan dolgokat, amelyekre méltán lehetnek büszkék a japánok, a „kicsi hétköznapi luxus” érzését. A Hungary Pen Show-ra viszünk ki töltőtollakat, ecsettollakat, ecsetfilceket, tintákat és más japán írószereket, valamint különféle papírokat (és a belőlük készült füzeteket). Az a terv, hogy mindent, de tényleg mindent ki is lehessen próbálni. Lesz egy, kimondottan a rendezvényen kínált meglepetés termékünk, valamint tervezünk egy „tollturkálót” is. És persze elhívtuk kedvenc kalligráfus mesterünket, Gáncs Nikolaszt, akinek a szuperképessége, hogy a legzsibongóbb rendezvényen is két méteres körzetében Zen-béke uralkodik. És persze úgy mesél a japán kalligráfiáról, mint senki más.

A Hungary Pen Show nemcsak írószerekkel várja az érdeklődőket, hanem a Shirokumának köszönhetően egy kis szelet japán kultúrával is. 

Ne feledje, a Hungary Pen Show november 11-én a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban kerül megrendezésre. Az ingyenes eseményen egész napos kalligráfiai előadásokkal várjuk a látogatókat!

Friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat!

Képek forrása: https://shop.shirokuma.hu/


Posted

in

by